Gy.I.K.

Milyen biztonsági üvegek léteznek? Melyiket válasszam?

A biztonsági üveg két vagy több üvegrétegből áll, amelyek között vagy felületén egy vagy több PVB (polivinil-butirál) fóliát helyeznek el. Az egyes összetevők számának és/vagy vastagságának változtatásával különböző biztonsági fokozatok érhetőek el:

Az UV védelem arra szolgál, hogy az épület belső terében elhelyett tárgyak (pl. függönyök, szőnyegek, könyvek, festmények) ne fakuljanak ki a természetes napfény ibolyántúli sugárzásától.

A zajvédelmet olyan helyiségeknél érdemes alkalmazni, amelyek esetében a külső hangok kiszűrése létfontosságú (pl. zenei stúdióknál, nagy forgalmú utak mentén).

A sérülésvédelem akkor alapvető, ha sok ember tartózkodhat az üvegtáblák közelében. Ezek törés esetén is a lamináló fóliához tapadnak, így minimalizálják a balesetek kockázatát.

A rongálás és betörés elleni védelem mértéke a védendő értékek jellegétől, a kockázati szinttől és a hivatalos előírásoktól függ. A lakások, üzletek, irodák kockázati értékelése eseti alapon történik, és figyelembe veszi a biztosítók esetleges követelményeit is.

A speciális golyóálló üvegezés egészen extrém helyzetekben, lőfegyveres támadás kockázata esetén is védelmet biztosít a mögötte tartózkodók számára.

A robbanás elleni védelem nem csupán szándékos bűncselekmény, hanem a véletlen robbanás következményeinek megelőzésére is szolgál.

Mi a Low-E üveg? Érdemes ezt kérnem?

A Low-Emissivity, azaz alacsony sugárzási képességű üveg a korszerű, energiahatékony építkezés nélkülözhetetlen része, amelyre a gyártási folyamat során egy fémtartalmú, átlátszó hőszigetelő bevonatot porlasztottak. Ennek segítségével a hideg szezonban visszaveri a hőt a belső térbe, így javítja az épület szigetelését és jelentősen csökkenti az energiaszámlákat.

A hőveszteség csökkentésének mértékét az U-érték adja meg: minél alacsonyabb az U-érték, annál jobb a hőszigetelés. 

A Low-E üvegnek a hagyományos, egyszerű üvegablakoknál kissé magasabb a költsége, de az akár már rövid távon is elérhető energia-megtakarítás miatt ez gyorsan megtérül.

Miért párásodnak télen az ablakaim? Mit tehetek ellene?

Fűtési szezonban gyakran tapasztalt jelenség, hogy a korszerűtlen üvegből készült vagy rosszul szigetelt ablakok belső felületén apró vízcseppek jelennek meg. Ezt igényes alapanyagokkal, jól megtervezett nyílászárókkal elkerülhetjük.

A levegőben természetes módon jelen van a víz is (annak kb. 1%-át teszi ki). A levegő páratartalma azonban mindig a hőmérséklet függvénye: a meleg levegő jóval több vízmolekulát hordoz, mint a hideg levegő. Ha pedig a folyamat eredményeként telítődik, a víz ki fog csapódni egy hideg felületen. Ez a kondenzációs folyamat akkor megy végbe, ha a levegő páratartalma túl magas, vagy ha az épület egyes belső elemei túl hidegek. Előbbit gyakori szellőztetéssel vagy légelszívó rendszerrel, utóbbit hőhídmentes ablakok és ajtók beépítésével előzhetjük meg.

Passzívház, energiahatékony ház: megéri beruháznom?

Az energiaárak robbanásszerű emelkedésével egyidőben vált egyre jobban a közbeszéd tárgyává a passzívház, illetve energiahatékony ház fogalma. Ha röviden akarjuk összefoglalni, passzív épületnek minősül az, amely maximum 15 kWh energiát fogyaszt egy év alatt négyzetméterenként (a hagyományos téglaházaknál ez a szám jóval magasabb: 300-400 kWh/év/négyzetméter). Természetesen annak az épületnek, amely a hivatalos német minősítést meg akarja szerezni, ennél jóval több feltételnek kell megfelelnie, de annyi bizonyos, hogy rendkívül alacsony energiaigényű építményekről beszélünk.

Egyértelmű, hogy a passzívházat építtetők fő célja az energiafüggőség csökkentése, illetve a környezetre gyakorolt negatív hatások minimalizálása. Ennek érdekében az épületek déli tájolásúak, hogy télen könnyen átmelegedjenek, fűtési rendszereik eltérnek a hagyományostól, és a téli hideg elleni tökéletes szigetelésük érdekében számos modern építőipari technológiát alkalmaznak.

Ez utóbbiak között nagyon fontos helyet foglalnak el az extra hőszigetelésű minőségi nyílászárók. A három-, vagy akár négyrétegű, nemesgázzal töltött üvegeket kiváló energetikai tulajdonságok jellemzik, a hőhídmentes szerkezeti kialakítás miatt pedig a párásodás és a penészedés is kizárható.

Összefoglalva: egy passzívház építtetési költsége kissé drágább ugyan, mint egy hagyományos házé, ám rendkívül olcsó fenntarthatósága miatt a költségei jóval alacsonyabbak. A rendkívüli módon megemelkedett energiaárak mellett kijelenthetjük, hogy egy passzívház (vagy akár csak egy energiahatékony ház) építtetése immár nem hosszútávon, hanem középtávon is garantáltan megtérülő befektetés.